Tehnologia care te-ar putea ajuta să ai semnal în creierii munților, mai aproape de consumatorul de rând

de: Iulia Kelt
22 06. 2023

La începutul acestui an, AST SpaceMobile, cu ajutorul AT&T, a reușit să conecteze un Samsung Galaxy S22 la un satelit aflat pe orbită joasă a Pământului. Astfel, s-a obținut un apel vocal bidirecțional.

Anunțul a marcat o etapă importantă pentru comunicarea celulară prin satelit. Compania spune că se află cu un pas mai aproape de a aduce tehnologia consumatorilor de rând.

Recent, AST SpaceMobile a declarat că a finalizat mai multe teste în Hawaii, unde inginerii gigantului au testat viteze de descărcare de 10 Mbps de la satelitul BlueWalker 3 către telefoane absolut obișnuite.

„Atingerea cu succes a vitezei de descărcare de două cifre în timpul testării satelit-către-smartphone ne duce cu un pas mai aproape în a ne asigura că oamenii din Statele Unite vor putea rămâne conectați indiferent de locația lor”, a spus Chris Sambar, șeful de rețea al AT&T.

Ca pas următor, AST speră să conecteze un telefon la BW3 printr-un semnal 5G. Satelitul prototip a fost transportat pe orbita joasă a Pământului în septembrie, cu ajutorul unui SpaceX Falcon 9.

Satelitul care s-ar putea să schimbe tot ceea ce știai despre tehnologia mobilă

Cu o dimensiune de 693 de metri pătrați, BW3 are cea mai mare antenă întâlnită până acum la un satelit comercial și este, fără dar și poate, unul dintre cele mai strălucitoare obiecte pe care le poți vedea pe cerul nopții, ceea ce le cam dă bătăi de cap cercetătorilor care se chinuie să observe cu totul altceva în spațiu.

AT&T este unul dintre puținii operatori americani care își propun să folosească sateliții pentru a deservi comunitățile rurale, marginalizate până acum.

În 2021, Verizon a colaborat cu Amazon pentru a utiliza rețeaua de satelit Project Kuiper a companiei pentru acces wireless.

Mai recent, T-Mobile a spus că va lucra cu SpaceX pentru a testa dispozitivele compatibile Starlink. La fel ca AT&T, operatorul a declarat că telefoanele existente ar trebui să funcționeze de acum cu ajutorul noii tehnologii.